Potrawka z udźca kurczaka w sosie paprykowo-musztardowym
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec z kurczaka, filet bez skóry i kości - 5 sztuk
  • cebula biała, nieduża - 2 sztuki
  • musztarda z papryką wędzoną - 3 łyżeczki
  • masło klarowane - 3 łyżeczki
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • przyprawa ognista - 4 szczypty
  • śmietanka kremówka - 4 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 1.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż mięso aż się zrumieni.
  2. Cebule obierz, pokrój w cienkie pół plasterki, dorzuć do podsmażone mięsa i smaż jeszcze kilka chwil aż cebula się zeszkli. Dodaj sos sojowy, przyprawę ognistą, musztardę, rosół drobiowo-wołowy Knorr, wlej ok. 1/3 szkl. wody i duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  3. Dopraw sos mini kostkami z czosnkiem i dodaj zasmażkę - wymieszaj dokładnie - wlej śmietankę i duś jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Podawaj z młodymi ziemniakami i surówką.