| |||||||||
| Składniki | ||
| udziec z kurczaka, filet bez skóry i kości | 5 sztuk | |
| cebula biała, nieduża | 2 sztuki | |
| musztarda z papryką wędzoną | 3 łyżeczki | |
| masło klarowane | 3 łyżeczki | |
| sos sojowy jasny | 2 łyżki | |
| przyprawa ognista | 4 szczypty | |
| śmietanka kremówka | 4 łyżki | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 2 sztuki | |
| Rosół drobiowo-wołowy Knorr | 1 sztuka | |
| Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr | 1.5 łyżek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż mięso aż się zrumieni. |
| Krok 2 |
| Cebule obierz, pokrój w cienkie pół plasterki, dorzuć do podsmażone mięsa i smaż jeszcze kilka chwil aż cebula się zeszkli. Dodaj sos sojowy, przyprawę ognistą, musztardę, rosół drobiowo-wołowy Knorr, wlej ok. 1/3 szkl. wody i duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. |
| Krok 3 |
| Dopraw sos mini kostkami z czosnkiem i dodaj zasmażkę - wymieszaj dokładnie - wlej śmietankę i duś jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Podawaj z młodymi ziemniakami i surówką. |
| Autor: Izabella Kulińska |