Powidlak
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • powidła śliwkowe - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 85 gramów
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puch.
  2. Dodać roztopioną Kasię, mleko, kakao, przyprawę do piernika i zmiksować.
  3. Domieszać mąkę dokładnie przesianą z sodą.
  4. Masę połączyć z powidłami. Ciasto przelać do formy keksówki.
  5. Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polukrować.