Pożywna zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Składniki:

  • ziemniaki - 750 gramów
  • wędzony łosoś - 200 gramów
  • koperek - 1 pęczek
  • śmietana kremówka - 100 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 100 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem. Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, zaś łososia w paski.
  2. Układaj składniki w formie w charakterystyczne „dachówki”. Śmietany wymieszaj razem z posiekanym koperkiem i dopraw do smaku.
  3. Zalej przygotowanym sosem zapiekankę i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 40-50 min.