PPIEROGI ala SAJGONKI

0


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
makaron ryżowy200 gramów
ostre papryczki ( mogą być ze słoika) wedle potrzeb i smaku 10 sztuk
grzybki mun 300 gramów
kapusta kiszona1 kilogram
duża cebula1 sztuka
masło4 łyżki
kminek0.5 łyżek
liść laurowy4 sztuki
ziele angielskie4 sztuki
pieprz1 łyżka
majeranek10 gramów
mąka1.3 kilogramów
olej1 łyżka
sól2 łyżeczki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
FARSZ Jeżeli kapusta jest dość kwaśna odsącz kapustę i zachowaj kwaśny wywar a następnie przepłukaj ją ciepłą wodą, Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka. Przesiekaj nożem ostudzoną i odcedzoną kapustę w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.
Krok 2
Makaron ryżowy ugotuj w wodzie z dodatkiem 2 kostek Bulionu na włoszczyźnie oraz jednej Czosnku Knorr. Po ostudzeniu posiekaj podobnie jak kapustę.
Krok 3
Grzybki Mun wpierw należy umyć oraz zalać ciepłą wodą na około godzinę.
Krok 4
Papryczki Chili, grzybki mun i cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni (Wok) na maśle.
Krok 5
Następnie do Wok’a dodaj posiekaną kapustę, makaron ryżowy i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr, w razie potrzeby by zwiększyć kwasotę farszu dodawaj pomału wywar z kapusty. Dopraw także pieprzem.
Krok 6
CIASTO Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą formy najlepiej w kształcie serca wykrój placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
Krok 7
Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
Krok 8
Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj prosto z gotowanej wody z podsmażoną cebulą lub po ostygnięciu pierogi również podsmaż.
Autor: robertkowal1Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl