PPIEROGI ala SAJGONKI
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • makaron ryżowy - 200 gramów
  • ostre papryczki ( mogą być ze słoika) wedle potrzeb i smaku - 10 sztuk
  • grzybki mun - 300 gramów
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • kminek - 0.5 łyżek
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • pieprz - 1 łyżka
  • majeranek - 10 gramów
  • mąka - 1.3 kilogramów
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. FARSZ Jeżeli kapusta jest dość kwaśna odsącz kapustę i zachowaj kwaśny wywar a następnie przepłukaj ją ciepłą wodą, Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka. Przesiekaj nożem ostudzoną i odcedzoną kapustę w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.
  2. Makaron ryżowy ugotuj w wodzie z dodatkiem 2 kostek Bulionu na włoszczyźnie oraz jednej Czosnku Knorr. Po ostudzeniu posiekaj podobnie jak kapustę.
  3. Grzybki Mun wpierw należy umyć oraz zalać ciepłą wodą na około godzinę.
  4. Papryczki Chili, grzybki mun i cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni (Wok) na maśle.
  5. Następnie do Wok’a dodaj posiekaną kapustę, makaron ryżowy i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr, w razie potrzeby by zwiększyć kwasotę farszu dodawaj pomału wywar z kapusty. Dopraw także pieprzem.
  6. CIASTO Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą formy najlepiej w kształcie serca wykrój placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
  7. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
  8. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj prosto z gotowanej wody z podsmażoną cebulą lub po ostygnięciu pierogi również podsmaż.