Prażony jabłecznik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • jabłko prażone z cukrem - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz Kasię.
  2. Całość posiekać nożem.
  3. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko.
  4. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
  5. Wstawić do zamrażarki na 15 minut.
  6. Potem do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą blaszki zetrzeć na tarce jedną część ciasta, wyłożyć prażone jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.
  7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.