Precelki z makiem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • miód gryczany - 10 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać litrem wrzącej wody, pozostawić na parę godzin, po czym starannie osączyć na sitku.
  2. 3 łyżki zostawić do posypania ciasteczek, a resztę zmielić dwukrotnie w maszynce.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej płynny miód, zmielony mak, cukier i pozostałe składniki.
  4. Szybko zagnieść ciasto.
  5. Utoczyć z niego cienkie wałeczki i uformować z nich precelki.
  6. Poukładać je na wyścielonej pergaminem blasze, ponakłuwać wykałaczką, posypać pozostawionym makiem.
  7. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180C.