Prince Polo
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki
  • beza
  • białko - 6 sztuk
  • cukier puder - 25 dekagramów
  • mąka krupczatka - 3 łyżki
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • orzechy - 10 dekagramów
  • wafle - 3 sztuki
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 20 dekagramów
  • żółtko - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt (20 min w temp.p. 170 C).
  2. 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać do gorącego mleka. Wystudzić budyń.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać ok 3 min. Dodać mąkę krupczatkę, bakalie i 3/4 startych wafelków. Pianę wylać na blachę i posypać resztą wafelków. Piec 30 min najpierw w temp.190 C, zmniejszając do 150 C.
  4. Kasię utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę i przykryć je ciastem bezowym. Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą (Ja polałam cały wierzch ciasta rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka można polać również gotową polewą czekoladową). Smacznego