Princessa
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • beza
  • białko - 5 sztuk
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • posiekane orzechy - 20 dekagramów
  • wafelek Princessa - 4 sztuki
  • krem
  • cappucino orzechowe - 6 łyżek
  • zimna woda - 0.5 szklanek
  • żółtka - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1.5 szklanek
  • polewa
  • cukier puder - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • kakao - 4 łyżki
  • gorące mleko - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
  2. "Princessy" drobno pokroić. Białka ubić z pudrem, dodać wiórki, orzechy i "Princessy". Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp. 180 st. Wystudzić.
  3. Mleko zagotować. Resztę składników (prócz Kasi) wymieszać i wlać do gotującego mleka. Ugotować masę budyniową. Ostudzić. Kasię utrzeć na gładką masę, dodawać po łyżce budyniu.
  4. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu, na to położyć bezę, wyłożyć resztę kremu i przykryć 2 ciastem.
  5. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Gorącą polewą polać ciasto. Posypać wiórkami lub orzechami.