Proste ciasto z jabłkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 - 200 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka tortowa - 0.75 szklanek
  • olej - 5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłko - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
  3. Następnie dołożyć żółtka, ucierając dodać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Obrane jabłka pokroić w cienkie plastry, włożyć je do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do blachy, która wcześniej będzie wyłożona natłuszczoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  6. Piec 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
  7. Gorące ciasto można polać polewą przygotowaną ze szklanki cukru pudru i kilku kropli olejku śmietankowego i odrobiny wrzątku.