Proste sajgonki
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 100 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • ryż - 1 opakowanie
  • papier ryżowy - 1 opakowanie
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • sos sweet chilli - 100 mililitrów
  • kapusta pekińska - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
  3. Marchewkę i kapustę pokrój w paski.
  4. Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.
  5. Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.