Prosty mazurek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    wierzch
  • dżem morelowy - 1 opakowanie
  • plaster ananasa z puszki - 3 sztuki
  • mandarynka - 1 sztuka
  • rodzynki - 1 unit
  • brzoskwinia z puszki - 1 sztuka
  • pisak spożywczy - 1 sztuka
  • biszkopt
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 0.33 szklanek
  • mąka pszenna - 0.25 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1/3 szkl. cukru, nadal ubijać.
  2. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać, dodać 1/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  3. Wylać na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę. Piec na złoty kolor w 180 C.
  4. Dżem przełożyć do garnka, podgrzewać parę minut, aby owoce lekko zmiękły - jeśli jest to koniczne, można dodać trochę wody.
  5. Dżem przetrzeć przez sito.
  6. Gdy ostygnie, wyłożyć na wystudzone ciasto i puścić wodze fantazji w dekorowaniu.