Prowansalska tarta z pomidorami

44


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
pomidorki koktajlowe200 gramów
tarty ser parmezan50 gramów
ser kozi50 gramów
Rozmaryn z Maroko Knorr1 szczypta
Tymianek z Polski Knorr1 szczypta
Oregano z Turcji Knorr1 szczypta
ostra musztarda4 łyżki
bułka tarta1 łyżka
Ciasto:
mąka1 szklanka
serek kremowy typu philadelphia light120 gramów
cukier1 szczypta
margaryna1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.
Krok 3
Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.
Krok 4
Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.
Krok 5
Tartę oprósz listkami ziół i posyp parmezanem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl