Prowansalska tarta z pomidorami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe - 200 gramów
  • tarty ser parmezan - 50 gramów
  • ser kozi - 50 gramów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 szczypta
  • ostra musztarda - 4 łyżki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • ciasto
  • mąka - 1 szklanka
  • serek kremowy typu philadelphia light - 120 gramów
  • cukier - 1 szczypta
  • margaryna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Formę do tarty wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i wyłóż rozwałkowanym ciastem.
  3. Ciasto posmaruj musztardą, a następnie posyp pokruszonym serem kozim.
  4. Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekrój na połówki i ułóż na cieście.
  5. Tartę oprósz listkami ziół i posyp parmezanem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Piekarnik nastaw na pieczenie od dołu. Tartę podawaj lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą .