Przekładaniec biszkoptowy z kremówką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • kakao - 3 łyżki
  • krem
  • śmietana kremówka - 1.5 litrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żelatyna - 4 łyżki
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • wierzch
  • starta czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: 6 jajek ubić na sztywno, dodając cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać mąkę i kakao, wymiksować.
  2. Większą blaszkę posmarować Kasią, wylać masę na biszkopt i wstawić do rozgrzanego wcześniej pieca do ok. 190 stopni. Piec 35 min.
  3. Upiec i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Masa: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i miksować, następnie dodać wcześniej przygotowaną rozpuszczoną żelatynę, wymiksować na małych obrotach, powoli sypiąc wiórki kokosowe, wymieszać.
  5. Biszkopt przekroić na pół i połówki przekroić wzdłuż tak, że wyjdą 4 części.
  6. Pierwszą część położyć, wyłożyć masą kremową, przykryć drugą częścią biszkopta i postępować jak w pierwszym.
  7. Potem trzecia i czwarta część, na koniec posypać potartą czekoladą.
  8. Wstawić do lodówki na 2 godz.