przekładany murzynek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 st. °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • śmietana - 0.5 litrów
  • cukier kryształ - 10 łyżek
  • galaretka - 2 opakowania
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę, kakao, Kasię i cukier. Gdy przyestygnie, dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia.
  2. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą.
  3. Upiec i przestudzić. Przekroić na 2 placki.
  4. Śmietanę ubić z cukrem.
  5. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie.
  6. Tężejąca galaretkę dodawać do ubitej śmietany, ciągle ucierając. Ciasto przełożyć masą.