PRZEPIS KARNAWAŁOWY:SAŁATKA DO MIĘSIWA I NIE TYLKO
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • sałata masłowa liście - 2 sztuki
  • pomidor - 5 sztuk
  • cebulka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • śmietana 12 lub 18 % - 6 łyżek
  • Sos sałatkowy Cezar Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Liście sałaty dobrze umyć,osuszyć porwać na małe kawałki, ułożyć na talerzu. Pomidory sparzyć (skórka jest teraz bardzo gruba i niedobra blee),, obrać, pokroić w kostkę, położyć na sałacie.
  2. Cebulki poszatkować, przerzucić na sito o dobrze przelać wrzątkiem, zostawić do odcieknięcia
  3. Sałatki Cezar przygotować nieco inaczej niż na opakowaniu tzn. zamiast majonezu użyć śmietany i do powstałego sosu dodać łyżkę miodu, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Cebulką obsypać talerz z sałatką, polać sosem i rozrzucić grzanki. Sałatka ta jest idealna w samotności, jak i do pieczonego mięsa rożnego rodzaju. Oczywiście można jeszcze dodać ulubione składniki,jak np.ogórek, oliwki, kukurydzę i co tam jeszcze chcecie. Dziś przewodnią myślą było" co za dużo to nie zdrowo" zatem składniki mocno okrojone:)) Podać możecie w misce, na jednym talerzu ( na dwie osoby ) lub w małych pucharkach, jeśli spodziewacie się kilku gości.