Przepis na pierniczki

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
cukier200 gramów
jajko2 sztuki
miód płynny0.5 szklanek
esencja waniliowa1 łyżeczka
skórka z 1 cytryny1 sztuka
mąka700 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
przyprawa do piernika2 łyżki
imbir mielony1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Kasię z cukrem ubić mikserem.
Krok 2
Dodać jaja, miód wanilię i skórkę cytrynową.
Krok 3
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Krok 4
Dodać do masy i szybko wymieszać.
Krok 5
Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
Krok 6
Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm.
Krok 7
Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie.
Krok 8
Kiedy się upieką można udekorować lukrem i wieszać na choince.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl