|
Składniki | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 200 gramów | |
cukier | 200 gramów | |
jajko | 2 sztuki | |
miód płynny | 0.5 szklanek | |
esencja waniliowa | 1 łyżeczka | |
skórka z 1 cytryny | 1 sztuka | |
mąka | 700 gramów | |
proszek do pieczenia | 1.5 łyżeczek | |
przyprawa do piernika | 2 łyżki | |
imbir mielony | 1 łyżeczka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię z cukrem ubić mikserem. |
Krok 2 |
Dodać jaja, miód wanilię i skórkę cytrynową. |
Krok 3 |
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. |
Krok 4 |
Dodać do masy i szybko wymieszać. |
Krok 5 |
Włożyć ciasto do lodówki na godzinę. |
Krok 6 |
Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. |
Krok 7 |
Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. |
Krok 8 |
Kiedy się upieką można udekorować lukrem i wieszać na choince. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |