Przepis na pierniczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • miód płynny - 0.5 szklanek
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • skórka z 1 cytryny - 1 sztuka
  • mąka - 700 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • imbir mielony - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię z cukrem ubić mikserem.
  2. Dodać jaja, miód wanilię i skórkę cytrynową.
  3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  4. Dodać do masy i szybko wymieszać.
  5. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
  6. Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm.
  7. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie.
  8. Kiedy się upieką można udekorować lukrem i wieszać na choince.