Sałatka grecka
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 ogórek długi
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 g sera feta (1 op.)
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę wymieszać z suszonym oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę obrać z pierwszych liści, pozostałe pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
  2. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
  3. Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą. Delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym w kostkę serem feta.
  4. Uwaga z ilością soli, ponieważ ser feta jest już dość słony.