Śledzie marynowane w oleju i ziołach
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • listek laurowy - 1 sztuka
  • gałka muszatołowa - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 1 szklanka
  • cytryna - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • papryka - 1 szczypta
  • jagody jałowca - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skóry, oczyścić z ości.
  2. Listek laurowy pokruszyć, wymieszać z pieprzem, majerankiem, papryką, jałowcem i gałką muszkatołową.
  3. Cebule obrać. Jedną pokroić w plastry, drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
  4. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z 1/2 łyżeczką soli.
  5. Olej wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać przesmażoną cebulę. Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu, przesypując przyprawami, zalać olejem. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.