Przygotowanie |
Krok 1 |
Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skóry, oczyścić z ości. |
Krok 2 |
Listek laurowy pokruszyć, wymieszać z pieprzem, majerankiem, papryką, jałowcem i gałką muszkatołową. |
Krok 3 |
Cebule obrać. Jedną pokroić w plastry, drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju. |
Krok 4 |
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z 1/2 łyżeczką soli. |
Krok 5 |
Olej wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać przesmażoną cebulę. Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu, przesypując przyprawami, zalać olejem. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. |