Śledzie marynowane w oleju i ziołach

0


Łatwe


15 min.


2 os.

Składniki
śledzie500 gramów
cebula2 sztuki
ząbki czosnku2 sztuki
listek laurowy1 sztuka
gałka muszatołowa1 łyżeczka
sól1 szczypta
olej1 szklanka
cytryna1 sztuka
pieprz1 szczypta
majeranek1 szczypta
papryka1 szczypta
jagody jałowca1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skóry, oczyścić z ości.
Krok 2
Listek laurowy pokruszyć, wymieszać z pieprzem, majerankiem, papryką, jałowcem i gałką muszkatołową.
Krok 3
Cebule obrać. Jedną pokroić w plastry, drugą posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
Krok 4
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z 1/2 łyżeczką soli.
Krok 5
Olej wymieszać z czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, dodać przesmażoną cebulę. Śledzie i świeżą cebulę ułożyć w naczyniu, przesypując przyprawami, zalać olejem. Przykryć, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Autor: anek anekPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl