|
Składniki | ||
mąki tortowej | 100 gramów | |
masło | 75 gramów | |
cukier | 30 gramów | |
miód | 30 gramów | |
cukier waniliowy | 30 gramów | |
kakao | 15 gramów | |
proszek do pieczenia | 10 gramów | |
przyprawa do piernika | 10 gramów | |
jajka | 2 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy. |
Krok 2 |
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie. |
Krok 3 |
Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach. |
Autor: Honorata Kielczyk |