Miodownik

Składniki:

  • mąki tortowej - 100 gramów
  • masło - 75 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • miód - 30 gramów
  • cukier waniliowy - 30 gramów
  • kakao - 15 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • przyprawa do piernika - 10 gramów
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy.
  2. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie.
  3. Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach.