| |||||||||
| Składniki | ||
| mąki tortowej | 100 gramów | |
| masło | 75 gramów | |
| cukier | 30 gramów | |
| miód | 30 gramów | |
| cukier waniliowy | 30 gramów | |
| kakao | 15 gramów | |
| proszek do pieczenia | 10 gramów | |
| przyprawa do piernika | 10 gramów | |
| jajka | 2 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jaja z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy. Masło z modem roztapiamy w garnku z grubym dnem, ale nie zagotowujemy. |
| Krok 2 |
| Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika(wszystko przesiane przez sitko). Następnie wlewamy powoli masło z miodem. Dodajemy ew. bakalie. |
| Krok 3 |
| Ciasto wlewamy do tortownicy lub formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczmy 50 minut w 180 stopniach. |
| Autor: Honorata Kielczyk |