Przerażające ciasteczka - palce

23


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
cukier125 gramów
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
żółtko jajka2 sztuki
skórka otarta z jednej cytryny1 łyżeczka
mąka250 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Utrzyj Kasię z cukrem. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Krok 2
Dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
Krok 3
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem: 160°C, gazowy: 4). Wyłóż obie blachy papierem do pieczenia. Uformuj z ciasta grube wałeczki przypominające palce. Paznokcie wykonaj z migdałowych płatków.
Krok 5
Ułóż palce na blasze. Zostaw trochę miejsca między ciastkami, żeby miały gdzie wyrosnąć. Włóż ciastka do piekarnika na ok. 15 minut, aż zaczną brązowieć. Przed podaniem poczekaj aż ostygną.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl