Przysmak Sułtana

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 0.5 sztuk
  • kalafior - 1 sztuka
  • migdały - 0.25 szklanek
  • natka pietruszki gałązka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekaj.
  2. Kalafiora podziel na duże różyczki i opłukaj. Włóż do gorącej posolonej wody z dodatkiem soli i cukru i łyżeczki masła. Gotuj przez 15 minut.
  3. Jajka posiekaj i posyp nimi talerz.
  4. Na lekko rozpuszczone masło* na patelni wrzuć migdały i zrumień je. Gdy nabiorą złotego koloru oprósz je cukrem.
  5. Ugotowanego kalafiora odsącz i ułóż na jajkach, polej masą z migdałami, udekoruj natką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.