Pstrąg pieczony z imbirem, ziemniaki gotowane, sałata z sosem jogurtowym
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pstrąg - 920 gramów
  • sok z cytryny - 0.33 szklanek
  • Flora ProActiv - 40 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • korzeń imbiru - 40 gramów
  • olej arachidowy - 3 łyżki
  • duży por - 1 sztuka
  • czerwona papryka duża - 1 sztuka
  • duża marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 12 sztuk
  • główka sałaty - 1 sztuka
  • jogurt naturalny 2% - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz i osusz, skrop sokiem z cytryny.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim rybę, po czym minimalnie oprósz ją pieprzem.
  3. Imbir obierz i pokrój w cienkie paseczki, obłóż nimi rybę, a następnie skrop olejem.
  4. Por oczyść, umyj, osusz i pokrój w talarki. Pomidory i paprykę po umyciu pokrój w dużą kostkę, dodaj do pora i razem wszystko krótko przesmaż na pozostałej części oleju.
  5. Warzywa wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Połóż na nich rybę i piecz ok. 25 min. w temp. 190°C. Po upieczeniu dodaj do ryby Florę ProActiv, aby się rozpuściła.