Pstrąg pieczony z imbirem, ziemniaki gotowane, sałata z sosem jogurtowym

5


Średnie


40 min.


4 os.

Składniki
pstrąg920 gramów
sok z cytryny0.33 szklanek
Flora ProActiv40 gramów
ząbek czosnku4 sztuki
korzeń imbiru40 gramów
olej arachidowy3 łyżki
duży por1 sztuka
czerwona papryka duża1 sztuka
duża marchew2 sztuki
ziemniaki12 sztuk
główka sałaty1 sztuka
jogurt naturalny 2%1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Rybę opłucz i osusz, skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim rybę, po czym minimalnie oprósz ją pieprzem.
Krok 3
Imbir obierz i pokrój w cienkie paseczki, obłóż nimi rybę, a następnie skrop olejem.
Krok 4
Por oczyść, umyj, osusz i pokrój w talarki. Pomidory i paprykę po umyciu pokrój w dużą kostkę, dodaj do pora i razem wszystko krótko przesmaż na pozostałej części oleju.
Krok 5
Warzywa wyłóż na dno żaroodpornego naczynia. Połóż na nich rybę i piecz ok. 25 min. w temp. 190°C. Po upieczeniu dodaj do ryby Florę ProActiv, aby się rozpuściła.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl