Pstrąg w marynacie czosnkowej z dzikim ryżem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pstrąg świeży - 2 sztuki
  • Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr - 2 łyżki
  • Mały pęczek szczypioru - 1 sztuka
  • mały pęczek pietruszki - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 40 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • dziki ryż - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Oczyszczonego i wypatroszonego pstrąga skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr.
  3. Cytrynę pokrój w plasterki i wraz z całymi gałązkami ziół włóż je do środka ryby.
  4. Teraz rybę smaż w całości na patelni teflonowej, aż obie strony skórki zrobią się rumiane.
  5. Po smażeniu włóż rybę do piekarnika, przykryj i piecz przez 10 minut. Jak będzie gotowa podawaj na ugotowanym ryżu i np. ze świeżą sałatką z boku.