Pstrąg z patelni
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży pstrąg patroszony - 2 sztuki
  • przyprawa ognista - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • masło klarowane - 6 łyżek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ryby oczyść, umyj - nie musisz je skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Utnij łby- możesz na nich ugotować wywar. Osusz tuszki ręcznikami papierowymi a następnie natrzyj przyprawą Knorr i ognistą. Włóż do szczelnie zamykanego pojemnika albo foliowego woreczka i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Wyjmij ryby, obtocz lekko w mące. Smaż kładąc na mocno rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smaż po kilka minut z obu stron aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, przewracaj bardzo delikatnie. Na koniec można przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze na malutkim ogniu ok. 3 minut.
  3. Podawaj z surówką i ziemniakami albo po prostu z kawałkiem chleba. Ryba jest usmażona kiedy górna płetwa grzbietowa da się lekko wyjąć z tuszki.