PSZCZÓŁKA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 3 sztuki
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • jabłko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt z 4 jajek.
  2. I warstwa: 2 galaretki cytrynowe, 4 jabłka. Galaretkę rozmieszać w 2 szkl. wody. Jak będzie tężeć, dodać jabłka starte na grubych oczkach i rozsmarować na biszkopt.
  3. II warstwa: ½ l mleka, ¾ szkl. cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 1 Kasia. Z ½ l mleka odlać ½ szkl.
  4. Resztę zagotować. Do gotującego dodać cukier oraz rozmieszaną w ½ szkl. mleka mąkę.
  5. Do gotującego się mleka z mąką dodać 3 żółtka.
  6. Ostudzony budyń utrzeć z Kasią.
  7. Krem nałożyć na galaretkę.
  8. III warstwa: 2 łyżki Kasi, 10 dkg kokosu, 4 łyżki cukru. Zrumienić na patelni. Na krem nałożyć wiórki kokosowe.