Pszenno-gryczane bliny

Składniki:

  • olej
  • gęsta śmietana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • sól
  • mleko - 700 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 30 gramów
  • drożdże - 20 gramów
  • mąka gryczana - 200 gramów
  • kawior - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ze szklanki mleka, mąki pszennej i drożdży zrób rozczyn. Pozostaw na 15 minut.
  2. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, żeby ciasto miało gęstość śmietany.
  3. Następnie dodaj żółtka, stopione masło, sól i ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Formuj małe placuszki i smaż z obu stron na niewielkiej patelni , podawaj ze śmietana i kawiorem.