Ptysie ŁABĘDZIE
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200st °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 0.5 litrów
  • mąka pszenna - 25 dekagramów
  • jajko - 8 sztuk
  • bita śmietana
  • śmietana 36% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • żelatyna - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z Kasią. Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem.
  2. Za pomocą szprycy wyciskać na blasze ptysie i tyle samo zawijasów w kształcie pytajnika lub litery S cieńszą końcówką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ciasto ma być dobrze wypieczone.
  3. Ciasto na tułów (ptysie) przekrajamy na pół, górną połówkę przekrajamy jeszcze na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę, ubić. Na dolną połówkę nakładamy śmietanę, z przodu wbijamy "pytajnik" imitujący szyję łabędzia. Dwie górne ćwiartki (po przekrojeniu górnej części) układamy po obu stronach szyi przykrywając delikatnie bitą śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.