Ptysie ŁABĘDZIE

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
woda0.5 litrów
mąka pszenna25 dekagramów
jajko8 sztuk
Bita śmietana:
śmietana 36%500 mililitrów
cukier puder5 łyżek
żelatyna2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Wodę zagotować z Kasią. Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem.
Krok 2
Za pomocą szprycy wyciskać na blasze ptysie i tyle samo zawijasów w kształcie pytajnika lub litery S cieńszą końcówką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ciasto ma być dobrze wypieczone.
Krok 3
Ciasto na tułów (ptysie) przekrajamy na pół, górną połówkę przekrajamy jeszcze na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę, ubić. Na dolną połówkę nakładamy śmietanę, z przodu wbijamy "pytajnik" imitujący szyję łabędzia. Dwie górne ćwiartki (po przekrojeniu górnej części) układamy po obu stronach szyi przykrywając delikatnie bitą śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl