Przygotowanie |
Krok 1 |
Wodę zagotować z Kasią. Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem. |
Krok 2 |
Za pomocą szprycy wyciskać na blasze ptysie i tyle samo zawijasów w kształcie pytajnika lub litery S cieńszą końcówką. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ciasto ma być dobrze wypieczone. |
Krok 3 |
Ciasto na tułów (ptysie) przekrajamy na pół, górną połówkę przekrajamy jeszcze na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę, ubić. Na dolną połówkę nakładamy śmietanę, z przodu wbijamy "pytajnik" imitujący szyję łabędzia. Dwie górne ćwiartki (po przekrojeniu górnej części) układamy po obu stronach szyi przykrywając delikatnie bitą śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem. |