Ptysie z budyniem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • woda - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • żółtko - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z Kasią zagotowujemy (aż Kasia się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek.
  2. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
  3. Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie opadną!
  4. Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka gotujemy budyń.
  5. W misce rozcieramy Kasię i żółtka.
  6. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z Kasią.
  7. Całość miksujemy przez 3 minuty.
  8. Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.