Ptysie z budyniem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

250 mililitrów

1 łyżeczka

3 opakowania

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wlać do garnka, do tego włożyć Kasię i szczyptę soli.

Krok 2

Doprowadzić do wrzenia i szybkimi ruchami wsypać mąkę, mieszać tak, żeby się wszystko połączyło.

Krok 3

Kiedy masa będzie zimna, zmiksować ją, dodając stopniowo po 1 jajku.

Krok 4

Ptysie nakładać na wysmarowaną blachę.

Krok 5

Budyń ugotować według przepisu, pozostawić go, aż będzie całkowicie zimny.

Krok 6

Po wystudzeniu ptysie przekładać budyniem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również