Ptysie z ciasta karpatkowego
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190-200 °C

Składniki:

    ciasto
  • woda - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mąka krupczatka - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • Śmietana 30% - 0.5 litrów
  • masa śmietanowa malinowa lub waniliowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z Kasią, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić!
  2. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Blachę wsadową wyłożyć papierem do pieczenia, kłaść ciasto łyżką lub szprycą, wielkości jajka kurzego.
  3. Piec w 190-200 st. C, aż ciasto będzie lekkie, rumiane i suche, około 30 min.
  4. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać masę śmietanową i jeszcze chwilkę ubijać.
  5. Wystudzone ptysie przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.
  6. Uwaga: Jak wcześniej napisałam, ptysie muszą się piec, aż ciasto będzie lekkie i suche, krótkie pieczenie spowoduje, że będą surowe w środku. Z podanych składników wychodzi około 20 ptysi.