Ptysie z kremem truskawkowym

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
gęsta kwaśna śmietana10 dekagramów
olej50 mililitrów
chudy twaróg50 dekagramów
morele z puszki3 sztuki
jajko4 sztuki
orzechy włoskie8 dekagramów
mąka10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia5 dekagramów
konfitura morelowa10 dekagramów
sok z cytryny0.5 sztuk
żelatyna4 łyżki
cukier1 dekagram
sól1 dekagram
Przygotowanie
Krok 1
Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową. Następnie połączyć z żelatyną, wymieszać. Dodać twaróg i śmietanę. Całość ponownie wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 2
Zagotować 100ml wody z Kasią, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie łatwo odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać. Kolejno wbijać pozostałe jajka.
Krok 3
Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąć 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę.
Krok 4
Piec 25-30 minut w temperaturze 225 stopni. Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić.
Krok 5
Skarmelizować 10 dag cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać.
Krok 6
Masę przełożyć na posmarowaną olejem (50 ml) porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki.
Krok 7
Morele osączyć, pokroić na cząstki.
Krok 8
Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkami moreli i orzechami. Przykryć karmelowymi wierzchami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl