Pudding ryżowy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Fix Smażony makaron po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • ryż - 200 gramów
  • boczek - 140 gramów
  • jaja - 5 sztuk
  • ser cheddar - 150 gramów
  • por - 1 sztuka
  • natka pietruszki pół pęczka
  • Śmietana UHT 36% - 250 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • olej - 80 mililitrów
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki - 10 gramów
  • cebule szalotki - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj na sypko według wskazówek na opakowaniu.
  2. Cebule, pora, czosnek i boczek pokrój w drobną kostkę, kurczaka w trochę większą.
  3. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz pora. Po chwili dodaj boczek i kurczaka. Gdy całość się zarumieni przełóż składniki do miski.
  4. Wlej śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek, starty ser cheddar, roztrzepane jajka, gałkę muszkatołową, curry i wcześniej ugotowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj, masa powinna być lekko płynna.
  5. Następnie dodaj Fix Knorr i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej masę do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem lub margaryną. Pudding zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.