Pulpeciki w pomidorowym sosie Bolognese
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr - 1 opakowanie
  • przecier pomidorowy - 1 litr
  • jajko - 1 sztuka
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • woda - 1 szklanka
  • semolina lub mąka krupczatka - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chili - 0.5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem, parmezanem, semoliną i posiekanym ząbkiem czosnku.
  2. Następnie formuj pulpeciki i układaj je na dużym talerzu. Talerz z pulpetami włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Za pomocą miksera połącz drugi ząbek czosnku, cebulę i oregano. Przesmaż mieszankę na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek oraz masłem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
  4. Połącz Fix Knorr z przecierem pomidorowym, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i szklanką wody, po czym dodaj na patelnię i doprowadź do wrzenia.
  5. Przełóż pulpeciki do sosu i duś je pod przykryciem przez 20 minut, przewracając je od czasu do czasu.