Pulpeciki w sosie borowikowym z kopytkami
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone np. wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • białe wino - 100 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • olej - 100 mililitrów
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 sztuka
  • Fix Kopytka czy leniwe Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać sól i pieprz. Wilgotnymi rękoma uformować male pulpeciki. Usmażyć na rumiano na oleju.
  2. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Dolej wino i gotuj przez kilka minut aż smak lekko wyparuje.
  3. Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.
  4. Usmażone pulpeciki przełożyć do sosu, chwilę razem podgotować, następnie wyłożyć na talerz, dodać kopytka, wszystko posypać posiekaną natką.