Pulpeciki w sosie pietruszkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • olej - 50 mililitrów
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 pęczek
  • mąka - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Żeby mięso było dobrze doprawione i miało odpowiednią konsystencję fix rozmieszaj z 125 ml wody i odstaw na 3 minuty. Następnie połącz z mięsem i wyrób jednolitą masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Z mięsa formuj pulpeciki wielkości włoskich orzechów. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. W garnku przesmaż posiekaną cebulę oraz natkę. Włóż mięsne kulki.
  4. 0,5 l wody wlej na patelnię po smażeniu pulpecików i zagotuj. Pod koniec dodaj śmietanę, podawaj, najlepiej z kaszą.