Pulpeciki w sosie teriyaki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 400 gramów
  • sezam - 1 łyżka
  • imbir - 10 gramów
  • mrożone warzywa po chińsku - 1 opakowanie
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sos sojowy - 50 mililitrów
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • limonka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • papryka chilli - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj dwie szklanki wody (ok. ½ litra wody). Mięso mielone pomieszaj z sezamem i przyprawą do mięsa mielonego - nada ona kotlecikom odpowiedniego smaku.
  2. Uformuj dłonią małe kulki mięsa i obtocz w mące ziemniaczanej następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj dwie minuty na wolnym ogniu.
  3. Do garnka dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, chilli i łyżkę miodu, gotuj chwilę aż sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy mrożone warzywa. Całość dopraw sokiem z limonki i posiekaną natką kolendry.