Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • kasza manna - 0.5 szklanek
  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • koncentrat pomidorowy mały - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, jajko i kaszę mannę wyrób na jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Z masy formuj okrągłe pulpety.
  3. W jednym litrze wody rozpuść kostkę Rosół z kury Knorr, zagotuj.
  4. Do wrzącego bulionu włóż pulpety i gotuj 20 minut. Pulpety wyjmij.
  5. Do płynu dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 0,25 szklanki zimnej wody i stopniowo wlewaj do sosu szybko mieszając.
  7. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.