Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem

13


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
biała ryba (panga, dorsz, sandacz)1 kilogram
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżka
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr1 łyżka
biała cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
mleko200 mililitrów
czerstwa bułka2 sztuki
jajka2 sztuki
włoszczyzna1.5 kilogramów
tarty chrzan30 gramów
słodka śmietana50 mililitrów
ziele angielskie3 sztuki
liść laurowy2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty4 sztuki
koperek0.5 pęczków
Przygotowanie
Krok 1
Włoszczyznę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, zalej zimną wodą, ugotuj wywar. Dodaj przyprawy oraz kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Jak wywar będzie klarowany i esencjonalny przecedź go przez sito. Zachowaj warzywa.
Krok 2
Bułkę namocz w mleku. W maszynce do mielenia zmiel rybę, odsączoną bułkę, cebulę oraz czosnek. Dodaj jaja, dopraw przyprawą Knorr i wyrabiaj, do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.
Krok 3
Z masy rybnej wyrabiaj pulpety. Następnie wkładaj do wywaru warzywnego i gotuj powoli, pod przykryciem, przez około 20 minut. Gotowe pulpety wyjmij na bok i przygotuj sos.
Krok 4
Do pozostałego wywaru dodaj chrzan, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa z gotowania. Dodaj zasmażkę Knorr i ponownie zagotuj, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krok 5
Przełóż do sosu pulpety rybne, podawaj z posiekanym koperkiem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl