Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała ryba (panga, dorsz, sandacz) - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • biała cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • mleko - 200 mililitrów
  • czerstwa bułka - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • włoszczyzna - 1.5 kilogramów
  • tarty chrzan - 30 gramów
  • słodka śmietana - 50 mililitrów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • koperek - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oczyść, pokrój w mniejsze kawałki, zalej zimną wodą, ugotuj wywar. Dodaj przyprawy oraz kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Jak wywar będzie klarowany i esencjonalny przecedź go przez sito. Zachowaj warzywa.
  2. Bułkę namocz w mleku. W maszynce do mielenia zmiel rybę, odsączoną bułkę, cebulę oraz czosnek. Dodaj jaja, dopraw przyprawą Knorr i wyrabiaj, do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.
  3. Z masy rybnej wyrabiaj pulpety. Następnie wkładaj do wywaru warzywnego i gotuj powoli, pod przykryciem, przez około 20 minut. Gotowe pulpety wyjmij na bok i przygotuj sos.
  4. Do pozostałego wywaru dodaj chrzan, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa z gotowania. Dodaj zasmażkę Knorr i ponownie zagotuj, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  5. Przełóż do sosu pulpety rybne, podawaj z posiekanym koperkiem.