Pulpety ryżowe

1


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
olej2 łyżki
pieczarki200 gramów
bułka tarta0.25 szklanek
rozmaryn1 łyżeczka
sól1 szczypta
masło50 gramów
koncentrat pomidorowy2 łyżeczki
pieprz ziołowy1 szczypta
ryż w torebkach2 sztuki
ser żółty starty 150 gramów
natka pietruszki posiekana4 łyżki
przyprawa do zup w płynie2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko, ostudź.
Krok 2
0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.
Krok 3
Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.
Krok 4
Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.
Krok 5
Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.
Krok 6
Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.
Krok 7
Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl