Pulpety w sosie chrzanowym
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • ugotowany ryż - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • tarty chrzan - 5 łyżek
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, poszatkowaną cebulę i przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.
  2. Formujemy kulki, które obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku. Można je wcześniej obtoczyć jeszcze w bułce tartej.
  3. Kostkę bulionową lub bulionetkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Lekko studzimy i dodajemy chrzan. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.
  4. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!