Pulpety w sosie pieczarkowym
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 50 mililitrów
  • pieczarki - 150 gramów
  • woda - 850 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • bułka pszenna - 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki
  • mąka - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkami, połową posiekanej natki oraz bułką. Masę dopraw do smaku.
  2. Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor i zdejmij z patelni.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na tej samej patelni. W tym czasie pokrój pieczarki w ósemki i dodaj do cebuli. Dodaj pozostałą mąkę, wymieszaj i zalej szklanką wrzącej wody – gotuj chwilę.
  4. Zawartość patelni przelej do garnka, dolej 600 ml wody i śmietanę, zagotuj. Do gotującego sosu włóż pulpety, dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wydobędzie z dania wyrazisty smak, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub kaszą.