Pulpety w sosie pomidorowym

26


Łatwe


50 min.


3 os.

Składniki
mięso z piersi z indyka 450 gramów
jajko1 sztuka
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
kromka chleba razowego2 sztuki
Sos pomidorowy:
duża marchewka1 sztuka
duża cebula0.5 sztuk
mały seler0.25 sztuk
oliwa z oliwek2 łyżeczki
woda700 mililitrów
przecier pomidorowy700 mililitrów
kasza pęczak 170 gramów
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, dodając jajko i opakowanie Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese oraz chleb razowy wcześniej namoczony w wodzie i odpowiednio z niej odsączony.
Krok 2
Całość zagnieć na gładką masę i ukształtuj z niej małe kuleczki. Z podanych składników powinno wyjść 16 kuleczek po ok. 35 g. Kuleczki mięsne wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 10 min.
Krok 3
Na patelni,skropionej oliwą z oliwek smaż drobno posiekane warzywa przez ok. 10 min. Następnie dodaj wodę i przecier pomidorowy, całość duś przez ok. 15 min. Powstały sos zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem.
Krok 4
Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe pulpety przełóż do sosu i zagotuj. Danie podawaj z pęczakiem.
Autor: Aneta ŁańcuchowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl