Pulpety w sosie pomidorowym
  • 50 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z piersi z indyka - 450 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • kromka chleba razowego - 2 sztuki
  • sos pomidorowy
  • duża marchewka - 1 sztuka
  • duża cebula - 0.5 sztuk
  • mały seler - 0.25 sztuk
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
  • woda - 700 mililitrów
  • przecier pomidorowy - 700 mililitrów
  • kasza pęczak - 170 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodając jajko i opakowanie Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese oraz chleb razowy wcześniej namoczony w wodzie i odpowiednio z niej odsączony.
  2. Całość zagnieć na gładką masę i ukształtuj z niej małe kuleczki. Z podanych składników powinno wyjść 16 kuleczek po ok. 35 g. Kuleczki mięsne wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 10 min.
  3. Na patelni,skropionej oliwą z oliwek smaż drobno posiekane warzywa przez ok. 10 min. Następnie dodaj wodę i przecier pomidorowy, całość duś przez ok. 15 min. Powstały sos zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem.
  4. Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe pulpety przełóż do sosu i zagotuj. Danie podawaj z pęczakiem.