Pulpety z dorsza
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z dorsza bez skóry - 500 gramów
  • koperek - 1 pęczek
  • rodzynki - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kapary - 3 łyżki
  • kajzerka - 2 sztuki
  • kasza manna - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 100 mililitrów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.
  2. Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.
  3. Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.
  4. Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.