Pulpety z kaszą jaglaną i dynią
  • 20 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • wcześniej upieczona dynia hokkaido - 200 gramów
  • cebula szalotka - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • bułka tarta - 100 gramów
  • kasza manna - 3 łyżki
  • czerwone tajskie curry - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 2 puszki
  • kawałek imbiru (5 cm) - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie) - 1 sztuka
  • liście limonki kaffir - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości – może być nawet lekko przegotowana. Następnie odstaw na bok do wystygnięcia.
  2. Cebule, czosnek i chilli pokrój w kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry i upieczoną wcześniej dynię. Zetrzyj na tarce imbir.
  3. Cebulę, czosnek i chilli podsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie i podziel na dwie części. Połowę zostaw na patelni.
  4. W misce pomieszaj kaszę jaglaną z jajkiem, mąką, kaszą manną z podsmażonym czosnkiem, cebulą i chilli, dodaj bułkę tartą, część imbiru, dynię oraz połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, jeśli masa będzie zbyt luźna dodaj więcej bułki tartej. Z masy uformuj małe pulpeciki. Ułóż je na blasze piekarnika i zapiecz 10 minut w 200° C.
  6. Podczas opiekania pulpetó,w przygotuj sos. Na patelni, na której pozostała połowa cebuli, czosnku i chilli dodaj czerwone curry, mleko kokosowe, pozostałą ilość Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i imbir, trawę cytrynową oraz liście limonki. Całość gotuj 2-3 minuty. Do powstałego sosu przełóż gorące pulpeciki. Gotowe danie posyp obficie kolendrą.