Pulpety z kaszy w sosie grzybowym

5


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
grzyby suszone (podgrzybki)10 sztuk
cebula2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
Placki z kuskusu Knorr1 opakowanie
śmietana 36%100 mililitrów
jajka1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
mąka3 łyżki
bułka tarta2 łyżki
olej4 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.
Krok 2
W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.
Krok 4
W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.
Krok 5
Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl