Pulpety z kaszy w sosie grzybowym
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • grzyby suszone (podgrzybki) - 10 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Placki z kuskusu Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • mąka - 3 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej w miseczce gorącą wodą (250 ml), przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paseczki a wywar zachowaj. Cebule pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.
  2. W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż połowę cebuli i połowę grzybów. Dodaj zawartość opakowania Knorr, 200 ml gorącej wody i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie do kaszy dodaj jajko, posiekana natkę oraz mąkę (2 łyżki) i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże pulpety.
  4. W drugim garnku rozgrzej olej i zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj resztę grzybów i smaż chwilę razem. Następnie dodaj płaską łyżkę mąki, wymieszaj i wlej wywar z grzybów. Całość zagotuj dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki – dodaj śmietanę.
  5. Do grzybowego sosu wkładaj ostrożnie pulpety – jeden po drugim. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3-4 minut. Sos dopraw do smaku i podawaj posypane natka pietruszki.