Pulpety z kurczaka
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • sos rybny - 0.25 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • białko z jaja - 1 sztuka
  • ryż jaśminowy ugotowany - 1.5 szklanek
  • olej - 2 łyżki
  • pasta curry - 2 łyżki
  • mleko kokosowe - 2 opakowania
  • liść bazylii - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • mielone mięso drobiowe - 0.5 kilogramów
  • cebula - 2 sztuki
  • kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.
  3. Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.
  4. Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.
  5. Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.