Pulpety z kurczaka

7


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
sos rybny0.25 szklanek
jajko1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
białko z jaja 1 sztuka
ryż jaśminowy ugotowany1.5 szklanek
olej2 łyżki
pasta curry2 łyżki
mleko kokosowe2 opakowania
liść bazylii0.5 szklanek
sok z cytryny1 łyżka
mielone mięso drobiowe 0.5 kilogramów
cebula2 sztuki
kolendra
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.
Krok 3
Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.
Krok 4
Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Krok 5
Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl