Pulpety z łososia i krewetek
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia (surowy, bez skóry) - 500 gramów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 3 łyżki
  • kolendra - 1 pęczek
  • orzeszki nerkowca - 50 gramów
  • krewetki surowe - 200 gramów
  • kawałek chili - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sos sojowy - 50 mililitrów
  • surowe kłącze imbiru - 10 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kromka chleba tostowego - 5 sztuk
  • pomidory pelati - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Łososia posiekaj drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, krewetki posiekaj drobno nożem.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, a chilli, czosnek i kolendrę drobno posiekaj – i podziel te składniki na dwie części. Jedną porcję dodaj do ryby, a drugą zachowaj do sosu.
  3. Łososia połącz z krewetkami, chlebem tostowym pokrojonym w kostkę, przyprawami, jajkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie wszystko wymieszaj i uformuj małe kulki.
  4. Pulpety obtocz w mące, a następnie obsmaż na patelni na złoty kolor. Odłóż na bok.
  5. Na tej samej patelni podsmaż chilli i czosnek, a gdy się zarumieni, dodaj pomidory, Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr oraz imbir. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  6. Do sosu na powrót włóż pulpety, dodaj posiekaną kolendrę. Wszystko razem gotuj przez 2- 3 minuty. Gotowe rybne kulki posyp posiekanymi orzeszkami nerkowca.