Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 500 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • oregano - 1 łyżeczka
  • makaron - 250 gramów
  • przecier pomidorowy - 700 mililitrów
  • mleko - 100 mililitrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszaj z pokruszoną jedną kostką czosnkową, bułką tartą, jajkiem, pieprzem i połową łyżeczki oregano. Z powstałej masy uformuj kuleczki o średnicy 2 cm.
  2. W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z 1 l wody, połową łyżeczki oregano i pokruszoną kostką czosnkową. Dodaj mleko.
  3. Wrzuć pulpeciki (pojedynczo), nie mieszaj, gotuj przez kilka minut. Następnie delikatnie zamieszaj przy dnie, dodaj makaron, przykryj i gotuj na małym ogniu tyle minut ile jest wskazane na opakowaniu makaronu.
  4. Wyłącz ogień i pozostaw danie pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.