Pulpety z miętą i cytryną po grecku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowe - 400 gramów
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 1 opakowanie
  • liście kapusty - 200 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • ryż - 200 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 100 mililitrów
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.25 łyżeczek
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszany w 200 ml ziemnej wody Fix Knorr połącz z mięsem mielonym i drobno posiekaną kapustą. Całość dopraw do smaku odrobiną kuminu.
  2. Z mięsa uformuj małe kulki. Obtocz je w mące, a następnie obsmaż na gorącym oleju. Całość zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut, aby woda w połowie odparowała.
  3. Do sosu dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny.
  4. W międzyczasie ugotuj dwie torebki ryżu.
  5. Jogurt wymieszaj ze startą skórką z cytryny, wyciśniętym sokiem i posiekaną miętą.
  6. Gotowe pulpety podawaj na ryżu polane sosem. Ryż w tej potrawie możesz przygotować, gotując go w bulionie drobiowym Knorr. Będzie bardziej aromatyczny. Mięso przygotowane według tej receptury możesz połączyć z ryżem i spróbować zawinąć je we wcześniej sparzone liście winogron, tworząc małe ruloniki. Całość gotuj około 30 minut. W ten sposób otrzymasz grecką przekąskę zwaną dolma.