Pulpety z soczewicy

297


Łatwe


10 min.


4 os.

Składniki
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
czerowna cebula1 sztuka
marchewka1 sztuka
bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka150 gramów
suszone oregano1 łyżeczka
jajko1 sztuka
pietruszka1 pęczek
pomidory z puszki400 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
zielona lub brązowa soczewica200 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
Krok 2
Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
Krok 4
Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
Krok 5
W międzyczasie połącz pomidory z puszki z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 6
Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl