Pulpety z soczewicy
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • czerowna cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka - 150 gramów
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 pęczek
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • zielona lub brązowa soczewica - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
  2. Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
  4. Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
  5. W międzyczasie połącz sos pomidorowy z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  6. Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.